Malá úvaha nad podnikáním

Je čas úvah a bilancování?

Trochu. Je mi pade. To je trochu důvod k bilancování. Na volné noze jsem od 18 let. Pracovní smlouvu jsem měla vždy jen v divadlech, a k tomu jsem zvládala také podnikání. Podnikala jsem v různých oborech, a dodnes se nesoustředím na pouze jedinou činnost.

Výrobní číslo mě dovedlo k bilancování. Na svůj věk se opravdu necítím. Ale myslela bych si, že v tomto věku už bych mohla být doživotně zajištěná. No nejsem. Možná proto, že jsem víc umělec, než stratég. Možná proto, že svoboda je pro mě nejvíc, možná víc, než peníze.  Možná proto, že klidně odmítnu kšeft, protože nesouzním s hodnotami klienta nebo se zakázkou jako takovou. Nebo jen nechci ztrácet čas komunikací se člověkem, o kterém si nemyslím nic skvělého. Nemám přemýšlení typu „to teď frčí / na tom vydělávají jiní, proč ne já“.  Neotevírám si testovací jednotky v době Covidu, neprodávám kožichy v listopadu a ani žabky na léto. Nedokážu nabízet produkt MLM na sílu a žít obklopená růžovou, zelenou, či jinou mlhou. A nemít jiné téma, než zázračné lahvičky. I když třeba opravdu zázračné jsou a nedám na ně dopustit.

Je to opravdu to, co mě brzdí ve faktu mít miliony na účtě?

Možná. Zažila jsem si jaké to je žít za 200 Kč na týden nebo mít desetitisíce. Také na týden. Ta druhá možnost je bezesporu lepší. Nese s sebou možnost zážitků a cestování a svobody. Také možnost potkávat spousty zajímavých lidí nebo těch, co vážně potkat nechceš. Každá fáze podnikání a každá činnost měla své vedlejší faktory, které se do mě propsaly. Do mé komunikace, do pohledu na svět, do mé motivace.

Plnění si snů

Plnit si své sny, to je na té cestě úplně nejvíc. Už jich je několik, které jsem si na To do listě „Sny“ mohla odškrtnout. Namátkou: žiju v Praze, dělala jsem v divadlech, hodně jsem cestovala, měla jsem taneční školu, měla jsem diskotéku, vydala jsem knížku. A abych nezapomněla, kamarádím s BautíkemTeem Bokem. Ještě mám na tom seznamu pár dalších, na jejichž splnění se fakt těším. To je i motivací pro moji práci. Vydělávat na utrácení za sny.

Očekávání od podnikání z pláže

Kde jinde se dá vydělávat, než třeba podnikáním. Znám lidi, kteří tohle sousloví nesnáší a znám i takové, kteří ho dost přeceňují. Jasně, sedět opravdu v písku a mít na sobě počítač, na který přes sluníčko nevidíš, to asi nechceš. Ale myslet si, že budeš 2 hodiny denně něco trochu pracovat a budeš mít na účtu šest nul, to je také představa dost lichá. Každý věří v zázraky, ale někde to je fakt nereálné.

Jak je to doopravdy

Tak to máš tak, uvěříš tomu, že zázraky tohoto typu se stanou právě tobě. Hned a zejména v začátku podnikání. Zaplatíš si třeba drahého mentora, který tě naspíduje a bude ti tvrdit, že bez webu a na lusknutí prstů budeš milionář. Teda musíš ještě před tím trochu trpět, třeba vstávat ve tři ráno a sednout si k pc, abys pak celý den nic nemusela dělat a jen byla krásná. Další poradce ti vysvětlí, jak si máš namalovat a popsat avatara a ty se v noci budíš hrůzou ze sousloví „ideální klient“. A v neposlední řadě na každém rohu ti všichni ostatní tvrdí, že tam máš dát hlavně emoce, které prodávají. A podnikej si s takovým bordelem v hlavě, že. Když bude nejhůř, můžeš to ještě začarovat a vyvolat pár duchů.

Jak jsem na tom doopravdy

Duchy nevyvolávám. Ale také vím, že brblání a negativní nastavení požírá energii a k ničemu to nikdy nikomu nepomohlo. Jdu po pocitech a srdci. Po svých pocitech, i těch vašich. Emoce umím do textu dát a umím to i opravdu naučit druhé. Vlastně naučím každého to, co sama umím. A je toho docela dost. Zároveň si uvědomuji, že moje arte myšlení, které je ještě přes filtr srdce a pravda, není srozumitelné každému. A uvědomuji si, že možná i kvůli přeskakování z činnosti na činnost matu klienty. Jinak to ale neumím. Od jedné činnosti odpočívám u druhé. Jak se tomu říká? Multipotenciál? Asi tak 😊.

A co že z toho plyne?

Po několikáté zase předělám porfolio tak, aby mi to dávalo smysl. Abych měla čas jak na sebe, tak také na klienty a kvalitu práce s nimi. To, čím budou schopni projít sami, s mým písemným vedením, bude tak koncipováno. Nebudu se primárně soustředit na tvorbu obsahu na sítě. To dnes dělá každý. Mě unavuje soupeřit.

Budu se soustředit na to, jak to klientům opravdu vykomunikovat. Těm správným klientům. To, jak se prezentuješ, to se ti vrací. Kdo mě nekousne, nemůže se mnou komunikovat. Tak to zkrátka je. Sympatie a antipatie jsou vždy vzájemné. Budu se soustředit také na to, vysvětlit, že já jsem ta správná volba. Víš co, já mám sebevědomí až na půdu, ale prodat se, nabídnout se – to mi nikdy nešlo. A také na to, říct ti, že si to u mě můžeš koupit. Tuhle větu říct – to mě taky nikdy nešlo.

Že bych byla konečně dospělá? Ne, věkem to není.

Budu se věnovat mým láskám

  • Psaní je jen jedno – jak se srozumitelně vyjádřit, jak dát do textů skutečné a fungující emoce, jak pracovat s textem a s nápady. Vhodné pro psavce i podnikatele.
  • Nástavba ke Psaní je jen jedno – Postava a dialog – tvorba uvěřitelných postav, které vám na papíře promluví.
  • 4 typy – jak 4 typy lidí, rozuměj 4 typy lidí dle temperamentu, čtou texty, vnímají je a podle reklam nakupují.

Mimochodem, pokud tě některá z mých lásek zaujala a toužíš po jejím předání ode mne k tobě, napiš mi na vlasta@antoska.cz

Jsem vypravěčka příběhů. Slovo je můj pracovní nástroj. Díky mému programu Tvůj příběh prodává tě provedu tajemstvím příběhu a emocí. Příběh je mocný - prodává, získává klienty, plní sny.